Història

L'associació esportiva Club Escacs Novelda va ser creada l'any 1987, amb la intenció de promoure la pràctica dels escacs a Novelda. La primera directiva va estar formada pels Srs./as.: Diego Jiménez com President, Manuel González com Vicepresident, José Luis Abellot com Secretari, Maribel Becerra com Tresorera i com vocals, Rogelio Miralles, Félix Montoya, Luis María Vieito, Plinio Montoya i l'inoblidable Joaquín Pellín D.E.P.

En 1988, el treball realitzats pels components del club, amb els escolars de la localitat, va donar els seus primers fruits, amb el tercer lloc de F. Javier Lucas en el campionat d'Espanya Infantil. En 1989 es va debutar en la competició federada, dins de la primera categoria del provincial per equips on es va obtindre un meritori 5é lloc. Un any abans, ja s'havia participat per primera vegada en el torneig interclubs per equips, celebrat a Sax. Quant a la nostra seu, hem de dir que es trobava en Amics de la Cultura, fins que l'any 1991 es va traslladar a l'antic Casal de la Joventut.

En 1992 van ser legalitzats els estatuts del Club, i a partir de l'any següent va començar un període en què el Club va estar inactiu a causa de distints motius. No va ser fins a finals de 1998, quan va tornar a renàixer el Club, de la mà d'una nova generació de jugadors que es va formar gràcies a la constància que en els primers anys van tindre els que en aquell moment regien el destí del Club.

En 1999 es van tornar a donar classes en distints col·legis de Novelda i a organitzar tornejos, tant per a persones majors, com per a escolars, seguint d'aquesta manera la filosofia del Club de difondre els escacs. L'any 1999 es va aconseguir l'ascens a la categoria Preferent, dins del provincial per equips. Ascens que es va convertir en descens la temporada següent, on el club va comptar per primera vegada amb dos equips, el B format íntegrament per jugadors infantils, a excepció del seu capità. Durant aquetss dos anys es va continuar participant en el torneig interclubs per equips.

L'any 2001, el club va comptar novament amb els dos equips, un en primera categoria i un altre en segona categoria. L'equip A va estar en posicions d'ascens durant tota la competició, fins que en la penúltima jornada es va perdre a casa amb el Capablanca B de Torrevella pel resultat de 3,5-4,5, la qual cosa va desbaratar les opcions d'ascens. L'any següent la directiva del club va fer un nou esforç, i van ser tres els equips federats, dos en segona categoria i un en primera. L'actuació de l'equip A va ser molt discreta, mentre que les dels equips B i C va ser molt bona quedant de la mitat de la taula cap amunt.

L'any 2003 es va produir l'anhelat ascens a Preferent (ara anomenada 2na autonòmica), el qual va arribar després de quedar tercers en primera categoria i guanyar-nos el dret de promocionar. Increïblement, ens va tocar promocionar contra dos equips de la província de València, ambdós de categoria Preferent. A pesar d'estar en el grup més dur a priori, l'ascens es va aconseguir el matí del 26 d'Octubre al guanyar per la mínima a l'equip de Benimodo, en un emocionantíssim final que es va resoldre en els taulers 5é i 8é a caiguda de bandera. A les 14:33 va ser exactament quan José Luis Abellot va aconseguir guanyar la seua partida tot just temps en el seu rellotge i donar l'ascens al Club Escacs Novelda. Hem de dir que el desplaçament a Sedaví per a jugar contra el Drac, vam haver de suportar tot tipus de sorolls durant el transcurs de la partida ( móvils, televisió i fins una mascletà) la qual cosa diu ben poc d'aquest club. Quant als nostres promeses, l'equip B va quedar en tercer lloc de segona categoria, mentres que el C va quedar en un discret lloc, encara que cal dir que aquest equip estava format per jugadors en edat aleví i benjamí.

A l'any 2007, es van formar tres equips, el primer equip va participar en la categoria de Primera Provincial, quedant en 4ta posició. Mentre que el segon equip, va participar en Segona Provincial quedant campions de la categoria. Per últim, el tercer equip, va quedar en 10 posició.

A l'any 2008 el primer equip va participar en Segona Autonòmica, darrere la reestructuració de les categories, quedant en una merescuda 4 posició. L'equip B va participar en la categoria de Primera Provincial, equip format per huit jugadors, i quedant classificat en la 11 posició.

A la competició de l'Interclubs (2009), el club va estar representat per dos equips. El primer equip va participar a la categoria de Segona Autonòmica concloent la seua participació en 6 posició. L'equip B, va participar en la categoria de Segona Provincial, ja que no es disponia de gent suficient per completar un altre equip de 8 jugadors. L'equip va quedar en una gran segona posició, aconseguint el subcampionat de la categoria.

En la temporada 2010, el club va estar representat per dos equips. El primer equip va participar en la categoria Segona Autonòmica Sud, en la que després d'un començament prou fluix, es van lluitar totes les jornades, però finalment va faltar la sort i es va acabar descendint de categoria en l'última jornada, junt amb Villena i Capablanca B. Quant al Club Escacs B, va participar en Segona Provincial quedant-se en una meritòria sexta posició, debutant en aquest equip diversos jugadors de l'escola.

En aquest any 2011, el Club Escacs Novelda ha tornat a estar representat per dos equips al Interclubs, amb moltes ganes de demostrar el seu nivell i d'aconseguir ascendir a la categoria en què es mereixia estar. El Club Escas Novelda A, va participar en la categoria Primera Provincial Alacant, aconseguint guanyar tots els seus encontres, a excepció del disputat davant Mutxamel i Villena (4-4), amb els que es va mantindre una gran lluita fins a l'última ronda per aconseguir la primera posició i amb això el campionat de la categoria. Al final el Club Escacs Novelda A va quedar CAMPIÓ de la categoria i va aconseguir el seu ascens a la Segona Autonòmica Sud.

Pel que respecta al Club Escacs B, va participar en la categoria Segona Provincial Alacant, i després d'unes primeres jornades en què es pressentia el pitjor, els jugadors, van plantar cara a la situació i col.laborant com un verdader equip van aconseguir després d'una gran batalla, la segona posició i el SUBCAMPIONAT, que ens donà dret a participar la pròxima temporada en la categoria Primera Provincial Alacant.

Destacar que el Club Escacs Novelda B, va ser l'únic equip de tota la seua categoria que va poder plantar cara al campió l'Illa de Benidorm (2-2) en sa casa.
Finalment destacar el gran ambient i les ganes de participar i col.laborar de tots els jugadors en aquest gran any i en aquesta gran campanya realitzada, sens dubte una de les millors del Club Escacs Novelda.